top of page
tjej.jpeg

Lev mer – och bättre

Brobyholm är en plats som ger dig förutsättningar att leva mer, och bättre. Här bor du hållbart, ekologiskt och smart. Du har den senaste tekniken som sparar tid och resurser – utan att det märks. Här drar du nytta av alla möjligheter framtidens boende ger, som att skapa egen el du kan sälja till dina grannar. Här får du tid för det som är viktigt, på riktigt.

Mitt i Mälardalen

Mälardalen är en spännande region med orter som Strängnäs, Mariefred, Västerås, Arboga och Stockholm. Att bo nära Mälaren ger dig tillgång till ett rikt kultur- och naturliv, underbara utflyktsmål och badplatser, och inte minst, en levande plats i ständig utveckling.

Åkers styckebruk
Brobyholm ligger i Åkers styckebruk, en av landets äldsta bruksorter. Området har en rik vildmarksnatur, perfekt för fiske, bad, kanoting och vandring. Här finns mataffärer, vård, lek- och badplatser.

Strängnäs
Strängnäs ligger vid Mälaren, en pärla sommar som vinter. Här kan du bada, ta en båttur, äta gott och shoppa hållbart. Här finns all service du behöver, apotek, mataffärer, motionsanläggningar och mycket mer, bara tjugo minuter bort från Brobyholm.

Mariefred
Tio minuter från Brobyholm ligger Mariefred. Här finns butiker, restauranger, fik och hantverk unikt för denna lilla köpstad. Och inte minst, det ståtliga Gripsholms slott med en fyrahundraårig historia.

Mitt i.jpeg

Åkers Bergslag

Skärmavbild 2024-05-15 kl. 13_edited.jpg

En vandring genom historien

Det plaskar och väser från vattenhjulet. Det knakar, skriker och suckar i skogen – var det troll eller oknytt som hördes? Nej, alla dessa ljud kom från stånggången när den sakta rörde sig fram och åter för att ge kraft åt vattenpumparna vid Bredsjönäs gruva. I dag följer du stånggångens sträckning när du vandrar stånggång­sleden från Göksjön till Bredsjönäs gruva. Vid återvägen passerar du sjuhålsgruvorna från 1600-talet och följer längs den sprängda kanalen som gav vatten åt vattenhjulet. Andra populära vandringsleder är rundslingorna Marviksleden och två leder som utgår från Skottvång.

Genom området går även Sörm­landsleden som har en anslutningsled som startar i Åker och passerar Bruksmuseet.​Vid Visnaren har Kanotkungen en iläggsplats. Du kan hyra kanoter och paddla genom Visnaren och Marvikensjöarna ned till Gnesta eller hela vägen till Östersjön.​I Åkers Bergslag hittar du också flera fina och populära ädelfiskesjöar bara 6-7 km från Åker (se åkersfiske.se).​Andra intressanta besöksmål är Skottvångs, Älgsjöbackens och Bredsjönäs gruvor.Kalkbrottet vid Kalkbro med flera ovanliga växter och fornborgen Mörtsjö Ringmur är andra intressanta platser. 

Barnn.jpeg

Vår hembygd, vår framtid

Området Brobyholm utgör delar av det krutbruk som Gustav Ericsson Vasa gav i uppdrag åt Anders Krutmakare att anlägga vid Råckstaån 1552. Åkers Styckebruk (Kanonstycket) fick sitt namn under 1600-talet, då kanontillverkningen utvecklades ytterligare.

Under 1700-talet startades den första skolan i Åkers socken och under 1800-talet invigdes järnvägen mellan Södertälje och Eskilstuna. Krutbruksspåret stod klart 1917 och fanns kvar ända till 1980-talet.

Områdets industrier och verksamheter har präglat och skapat bygden. Mycket av dess äldre bebyggelse är sprungen ur denna historia. Äldre byggnader med hög kvalitet har ofta stora värden och uppskattas av många genom dess genuina prägel och känsla.

Intresseanmälan

Intresset för Brobyholm är stort. Hör av dig med en intresseanmälan redan nu. Vi ser fram emot att få välkomna dig hit!

bottom of page